Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фироза Омар, която откърми бебетата на убитите майки в Афганистан


Фироза Омар
Фироза Омар

Фироза Омар е у дома, когато научава за смъртоносната атака в родилно отделение в Кабул. На 12 май трима въоръжени, облечени като доктори и охранители, нахлуват в болница в столицата на Афганистан и убиват 24 души, сред които са новородени, майки и медицински сестри.

"Аз точно кърмех моето дете и много се разстроих. Можех да видя страданието на другите бебета", разказва 27-годишната психиатърка в интервю за Би Би Си.

Майката на 4-месечно бебе решава да помогне на децата в пострадалото отделение и да предложи да кърми тези, чиито майки са били убити или ранени по време на атаката.

След като съпругът й се съгласява да се грижи за тяхното дете, Фироза отива до детската болница "Ататюрк". Там са приютени над 100 от жертвите на бруталното нападение.

Въпреки че болницата е само на 2 км. от дома им, пътуването до нея крие опасности и е рискове в град, парализиран от страх след атаката в родилното отделение.

В болница "Ататюрк" Фироза намира около 20 бебета.

"Беше много тежко. Имаше ранени деца навсякъде. Навсякъде се чуваше плач. Аз се разплаках също", описва ситуацията Фироза в австралийския вестник The National.

Медицинският персонал се опитва да изхрани новородените с адаптирано мляко, но някои отказват да го пият.

"Поговорих със сестрите и те ми казаха да накърмя бебета, които плачат", разказва Фироза.

През първата нощ тя започва да храни само четирите новородени, които плачат. Но в крайна сметка осигурява прехрана на 14 от 19-те спасени деца.

"Подейства ми успокоително. Бях много щастлива, че мога да им помогна", казва тя. "Някои от бебета бяха толкова малки, те не са имали възможността да прегърнат майките си истински, да не говорим за това да се усетили тяхната грижа".

През следващите няколко дни, тя продължава да гледа собствения си син у дома, докато всеки ден ходи до болницата, за да кърми децата на загиналите жени.

За да привлече внимание към тежката ситуация, Фироза описва преживяното в социалните мрежи и призовава други майки да последват нейния пример. Така още жени решават да се включат.

"На следващия ден, когато пристигнах в отделението, отпред имаше опашка от майки, които бяха дошли, за да кърмят пеленачетата. Бях много приятно изненадана. Гордея се с всички майки в тази страна", казва тя.

Фироза не спира дотук. Тя се свързва със свои приятели и организира дарителска кампания за събиране на средства за закупуване на памперси и адаптирано мляко за тези бебета, които не могат да бъдат кърмени.

Повече от 40 години Афганистан е във войни, но дори и на този фон нападението срещу родилния дом шокира страната.

По време на атаката в клиниката има 26 майки. Единайсет са убити, сред които и такива, които в момента раждат, заедно с техните бебета. Десет други са успели да се скрият. Пет жени са ранени. Една от мъртвите жени е открита на земята, стиснала с ръце плачещото си бебе.

Седмица след атаката, оцелелите продължават да се възстановяват. Някои от новородените са изписани от болницата, но шокът от преживяното остава.

"Вместо да бъдат прегръщани от своите майки, тези деца сега са в болница, хранени от напълно непознати", казва Фироза. Тя все още е разтресена от насилието, което по думите й, изглежда никога няма да свърши в нейния град.

През 2017 г. тя самата губи 33-годишния си брат, който е убит на рождения си ден. "Познавам болката като жертва на тази война в Афганистан. Знам какво е чувството да загубиш хората, които обичаш", казва Фероза в интервю за телевизията "Ал Джазира".

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG